Wat is Innerlijk Werk?

Nut, context en gevolgen voor de feestvreugde


Leila Kubegusa | 3 augustus 2023 | Leestijd +/- 7 min.


 

Definitie

Innerlijk werk is voor mij een verzamelnaam voor dingen die je doet of laat gebeuren met – meestal – je ogen dicht. Je keert naar binnen. Naar jouw binnenwereld. Waarom zou je dat doen? Wel, omwille van de context van dit bestaan. Ik leg het hieronder stap voor stap uit.

Context

Je bewustzijn creëert

Jij bent bewustzijn met een fysiek lichaam. Jij creëert jouw werkelijkheid via jouw bewustzijn. Hoe die werkelijkheid eruit ziet hangt van jouw belief system. Jouw belief system heeft bewuste en onbewuste stukken die je gratis en voor niks meekreeg van je voorouders, kindertijd, DNA, collectieve en historische overtuigingen en meer.

Bewuste en onbewuste overtuigingen

Vele overtuigingen waarmee je rondloopt, helpen je om het leven van je dromen op te bouwen, en vele overtuigingen belemmeren je hierin. Deze laatste kun je opruimen en veranderen, en zo groeit je bewustzijn.

Spiegel

De buitenwereld is een soort spiegel van je binnenwereld. M.a.w. je creëert of trekt aan wat jij bewust of onbewust gelooft dat waar of onwaar is over jezelf, je bedrijf, de wereld en meer.

Missie

Je bent hier met een bepaalde missie, en dat is wat je drijft en in bepaalde richtingen duwt en trekt in je leven. Je hoeft je niet te verbinden met alles wat je waarneemt, maar als bepaalde patronen of emoties je blijven triggeren in je leven, is de kans groot dat hier wel iets ligt voor jou om aan te gaan.

Blauwdruk

Je hebt ook een bepaalde unieke energetische blauwdruk. Deze blauwdruk geeft je informatie over je talenten, voorkeuren, kwetsbaarheden, enz. Geen paniek, dit impliceert NIET dat alles vastligt en voorbepaald is voor jouw leven. Het is meer als een hoopje houten planken en een gereedschapskist ter beschikking krijgen. Je mág iets bouwen. Wat je bouwt, hoe snel, met wie en in welke kleuren, daarin kun je je creativiteit op loslaten. Je kunt ook beslissen om niet te bouwen, of om je bouwmateriaal weg te schenken.

Belemmeringen wegwerken

Als je onderweg beseft, hè, ik durf die hamer helemaal niet te gebruiken! Dan kun je via innerlijk werk die angst wegwerken. Of je denkt, miljaar, nu heb ik die spijkers weggegeven, dan kun je nieuwe spijkers manifesteren. Zoiets.

Conclusie

Dit is een vereenvoudigde voorstelling van de context van dit bestaan. Kort door de bocht. Uiteraard zijn er een aantal parameters die er soms voor zorgen dat het wel degelijk lijkt alsof je totaal geen vat hebt op de buitenwereld en over hoe je die beleeft. Daar kun je nog verder over lezen in de andere artikelen op deze website. Via innerlijk werk kun je wijsheid ontwikkelen over hoe je meesterschap ontwikkelt over je eigen creaties, belevingen en energie. In dit artikel begin ik met de basis. Een stevige basis zorgt er voor dat je je eigen creatiekracht goed leert kennen en beheersen.

Die basis is eenvoudig: jij co-creëert je eigen werkelijkheid. Als die niet is zoals je wilt, dan is je eigen innerlijk werk doen, het krachtigste, meest duurzame en liefdevolle wat je kunt doen.

Verzamelnaam

Innerlijk Werk is een verzamelnaam voor:

 • bewust manifesteren
 • afstemmen
 • je zielsmissie uitvoeren
 • je energetische blauwdruk ontdekken
 • belemmerende overtuigingen en patronen veranderen
 • de signalen van je lichaam leren interpreteren
 • gevoelens en trauma's verwerken
 • intuïtie ontwikkelen
 • je unieke potentieel ontsluieren

Natuurlijk en spontaan

Want innerlijk werk is niet de zoveelste kunstmatige constructie
Innerlijk werk is iets wat vele mensen al spontaan en intuïtief doen. Vooral als je als kind de kans hebt gekregen om je goed te ontwikkelen volgens jouw natuur. Het addertje hier is dus dat als je dat als kind niet hebt kunnen doen, je jezelf, je behoeftes, verlangens en gevoelens niet goed hebt leren kennen. En dan loop je vaak vast in je eigen innerlijk werk. Hoe weet je nu of je je unieke potentieel lekker aan het ontwikkelen bent? Wel, de volgende vragen geven hier een goede indicatie over.

Vraag je even hetvolgende af:

 • Werden je behoeftes als kind systematisch vervuld?
 • Had je emotionele mature volwassenen om je heen?
 • Kun je nu je emoties redelijk goed reguleren?
 • Leef je doorgaans in harmonie met jezelf en je omgeving?
 • Heb je vervullende relaties?
 • Lukt het om conflicten op een vreedzame manier op te lossen?
 • Krijg je regelmatig nieuwe inzichten over jezelf die je redelijk moeiteloos kunt integreren?
 • Merk je dat je continu emotioneel groeit?
 • Behaal je je persoonlijke en professionele doelen?
 • Ervaar je overvloed en vreugde in je leven en werk?

Als je JA hebt geantwoord op de meeste van deze vragen, dan heb je vermoedelijk al goeie manieren gevonden om je innerlijk werk te doen – bewust of onbewust.

Als je NEE hebt geantwoord op de meeste van deze vragen, dan is de kans groot dat je nog geen goeie manieren hebt gevonden om je innerlijk werk te doen. Dit kan zorgen voor heel wat frustratie, ellende, problemen van eigenwaarde en zelfvertrouwen… Zeer nefast voor de feestvreugde.

Innerlijk werk is iets wat je kunt leren. Met deze blogs reik ik je alles aan wat ik hier zelf over heb geleerd doorheen de jaren. Ik was ver in de 30 toen ik pas begreep wat innerlijk werk juist is en doet. Het was het grootste cadeau van mijn leven. Ik voelde me niet langer slachtoffer van omstandigheden, van mezelf, of van het gedrag van andere mensen. Ik leerde mezelf goed kennen (hello blauwdruk!). Ik leerde beetje bij beetje écht mezelf te zijn. Glorie haleluja. Wat een heerlijkheid.

Pionierswerk

Natuurlijk beïnvloeden we elkaar. En toch kunnen we meesterschap verwerven over ons eigen leven en over onze eigen energie. Je leert dit namelijk niet op school. Heb ik ook niet gedaan! En nu ik weet wat ik weet, pleit ik ervoor dat innerlijk werk een basisvak zou moeten zijn op school. Onze ouders en grootouders kenden dit vaak ook niet. Wij zijn pioniers. Pionierswerk kan pittig zijn, en ook superfascinerend, spannend en waardevol. Je geeft de volgende generaties immers de kans om zich beter te kunnen ontwikkelen. Lees: gelukkig te zijn met zichzelf en harmonie met hun omgeving te creëren.

Behandel met zorg en zachtheid

Wist je dat de meeste mensen hier tegenaan lopen? Wees dus mild met jezelf wanneer je begint met het ontdekken van innerlijk werk. Moeilijkere emoties zoals kwaadheid, angst, teleurstelling en verdriet geraken voor vele mensen niet echt verwerkt, maar worden geparkeerd of onderdrukt. Op lange termijn ontstaat hierdoor chronische stress, en uiteindelijk ziekte in je lichaam.

De West is de Best?

In onze Westerse maatschappij leven velen in een soort van overlevingsmodus. Je zit vast in een comfortzone die na een tijd niet eens meer comfortabel voelt. Je komt niet vooruit in je leven. Je groei stagneert. Sommigen zijn zich hier niet eens van bewust en leggen zich neer bij een leven vol beperkingen en tegenslagen.

Nochtans is groei een natuurlijk verlangen voor de meeste mensen. Hoe die groei er precies uitziet is uniek voor jou. Het kan er groots of klein uitzien, afhankelijk van wie jij bent en wat je hier komt doen. Groei is vooral kwalitatief: de kwaliteit van je beleving op aarde neemt toe.

Doel

Het doel van innerlijk werk is simpel: je zielsmissie vlotter neerzetten. Je leven lekkerder laten stromen. Genieten van je bestaan. Evenwicht tussen je lichaam en geest brengen. Van betekenis zijn voor anderen. Al het ‘werk’ dat we hier doen, is eigenlijk gewoon een manier om elkaar te helpen met onze missie.

Voor ondernemers – met of zonder BTW nummer

Als je die missie in je bedrijf verwerkt, dient innerlijk werk je buitengewoon hard om je business moeitelozer vorm te geven. Als je van nature ondernemend bent (of je wilt dit worden!), dan dient innerlijk werk je ontzettend om je leven in eigen handen te nemen.

Voor ouders van hoogbegaafde of hoogsensitieve kinderen

Reken maar dat een deel van jouw missie is om die kinderen te helpen om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen. Wat mij betreft zijn deze kinderen nieuwetijdskinderen die komen helpen om de Nieuwe Tijd neer te zetten. Een tijd met minder lijden, meer vervulling en verbinding met elkaar. In een of andere vorm. Zo’n kinderen zijn extra gevoelig en kwetsbaar voor de collectieve trauma’s die hier nog rondvliegen. Ze hebben jouw bescherming en steun keihard nodig. Het mooiste cadeau dat je jouw kids kunt geven, is je eigen heling. Jouw eigen innerlijk werk.

Leiders en andere professionals

Is het je al opgevallen dat het bere-moeilijk is om de leider van een organisatie voorbij te groeien? Als je mensen aanstuurt of binnen een organisatie zelf veel autonomie hebt, is het superwaardevol om je eigen innerlijk werk te doen. Zodat je je werknemers of teamgenoten niet nodeloos beperkt. Zodat je je eigen creatieve ideeën durft na te streven. Zodat je durft te vernieuwen en tegen de stroom in te gaan waar en wanneer je dat nodig acht. Zodat je dit kunt doen in zoveel mogelijk harmonie en échte samenwerking. De tijd van leiderschap vanuit angst, pushen en controle ligt áchter ons, mensen! Het werkt niet. En het is nefast voor de feestvreugde.

Die missie

Toen ik zelf jaren geleden hoorde over die ‘zielsmissie’, voelde ik me wat geïntimideerd. Het klonk nogal groots in mijn oren. Inmiddels weet ik dat je zielsmissie helemaal niet grootser hoeft te zijn dan wat jij aankunt. Niet iedereen is hier voor hetzelfde gekomen. Je missie is helemaal perfect voor wie jij bent. Je blauwdruk geeft je exact de juiste tools om die missie neer te zetten. Laat je vooral niet gek maken door andermans idee van wat jouw zielsmissie wel of niet behoort te zijn.

Voorbeelden

Je missie kan bijvoorbeeld zijn om hier simpelweg gelukkig te komen zijn – hoe dat er dan ook uitziet voor jou! Of om liefde te verspreiden. Of om de trauma’s van je familie stop te zetten. Of om je te verdiepen in de natuur. Of om een groot bedrijf neer te zetten met talloze werknemers en fijne samenwerkingen te creëren. Of om als eenzaat zoveel mogelijk de stilte op te zoeken in een bos. Of om je medemens aan het lachen te brengen. Of om met dieren te werken. Of om te leren hoe je fysieke lichaam werkt, hoe ziekte ontstaat en geneest. Of om te leren over mededogen, moed, speelsheid, verwondering, of authenticiteit.

Uniek én gelijkwaardig

Het kan echt eender wat zijn, en het is allemaal gelijkwaardig en geldig. Niemands zielsmissie is beter of slechter, superieur of inferieur. Je kunt misschien de indruk hebben dat de ene al wat meer impact maakt dan de andere, maar ook dat is niet altijd meteen zichtbaar of duidelijk in the grand scheme of things. Het is wijs om spirituele arrogantie te vermijden, en te leren wat het is om zowel in gelijkwaardigheid te leven met anderen, als jouw uniekheid te omarmen.

Zelf gekozen

Je hebt als ziel of bewustzijn jouw missie of purpose gekozen voor dit specifieke leven. Vrijwillig. Natuurlijk wist je nog niet helemaal hoe dat leven er dan specifiek zou uitzien. Ha nee. Anders zou je ‘t niet komen leven. Elk leven is een nieuw avontuur voor je ziel.

Alle wegen leiden naar Rome

Alles is mogelijk en geldig. Ongeacht hoe je dit leven beleeft, alles wat je aantrekt, zal je leiden naar je missie. Ook als je geen vervulling voelt, dienen zich lessen aan die je kunnen leren wat je als ziel wou leren, en wat dus je missie is. De clou is wel: je kunt als mens ook leren op een prettige manier. Voor veel mensen is dit nieuw. Er is immers zoveel lijden geweest in de geschiedenis van de mensheid tot nu toe. Die trauma imprints krijg je mee van je voorouders wanneer ze onopgelost bleven. Wanneer je je innerlijk werk doet, kun je sneller belemmerende overtuigingen opruimen die je doen lijden en afzien, en kun je sneller op een prettigere manier jouw zielslessen gaan leren. Een aanrader!

Gevolgen

De gevolgen van het doen van innerlijk werk is meer feestvreugde. Je wordt bewuster, minder afhankelijk en minder beïnvloedbaar. Innerlijk werk brengt je (sterker) in verbinding met jouw innerlijke natuur, potentieel en focus. Je leert bewust te manifesteren waar je hart naar verlangt. Zo ben je een pak minder beïnvloedbaar door negativiteit van je omgeving, (social) media, zogenaamde zelfverklaarde autoriteiten en meer.

Meesterschap over je eigen energie

Je ontwikkelt meesterschap over je eigen energie. Dit is werkelijk verrukkelijk. Je ontdekt dat de meest onverwoestbare en duurzame kracht in jou in feite gevoed wordt door.. jep, liefde. (Voor de science nerds onder ons: letterlijk zo – de mitochondriën die een soort motor zijn van je cellen, krijgen energie via ATP. En die ATP, als je daar in meditatie op afstemt, voelt als een energie van liefde, pure scheppingskracht. Probeer het maar eens uit, bijzonder interessant!)

Door meesterschap te ontwikkelen over je eigen energie, ga je bewuster keuzes maken vanuit liefde in plaats van vanuit angst. Zo kun je vlotter aantrekken wat je nodig hebt om je droomleven en zelfs je droombedrijf vorm te geven als je ondernemer bent. Je voelt je minder afhankelijk van dingen buiten jou. Dit is niet hetzelfde als alles alleen doen, nee! Mensen zijn gemaakt om in verbinding te leven met elkaar. Alleen wordt die verbinding op deze manier gezonder, matuur, interdependent in plaats van codependent, minder dysfunctioneel.

Het is goed voor de economie..buahahaha..

Een natuurlijk gevolg van dit alles, is dat er dan collectief een serene socio-economische evolutie plaatsvindt. Als gratis bonus. Het is onvermijdelijk. Hoe cool is dat?!

Individueel én collectief

De synergie van onze individuele en collectieve processen en diversiteit is wat de mensheid zo mooi en fascinerend maakt. We hebben elk ons eigen pad – in verbinding met elkaar. In zekere zin maken we deel uit van elkaar, en elk deel van ons is van belang. Het werk dat we doen in de wereld is uiteindelijk – rechtstreeks of onrechtstreeks – een manier om elkaar te helpen met iets.

Prachtwerk

Jaren geleden, toen ik dat laatste zelf meer en meer begon te begrijpen, besloot ik mijn bedrijf PrachtWerk te noemen. Omdat het gaat om het prachtige werk dat diepbezielde mensen, ouders, leiders en ondernemers doen, over het prachtwerk dat hun missie is, over het prachtige samenwerken dat wij doen, en de eer die ik heb om de de meest kwetsbare innerlijke processen te faciliteren van deze bijzondere zielen in vleespakjes.

Hoe prachtig is het om anderen te helpen zich te bevrijden van verouderde conditioneringen zodat ze voluit zichzelf kunnen zijn en hun prachtige missie en droombedrijf kunnen neerzetten? Wetende dat zij hierdoor op hun beurt ook anderen nog beter kunnen helpen met hun missie? Wanneer ik mij daar in meditatie op afstem, moet ik nog altijd bleiten van ontroering. En ik laat die tranen lekker stromen. Ook dat hoort bij innerlijk werk.

Mijn hoop is dat meer en meer mensen, en dus ook jij, beste lezer, de werkelijke schoonheid zien van jouw werk, van ons werk als mensheid. Dat we als Westerlingen samen de magie van dit bestaan opnieuw gaan voelen en eren. We zijn hier tenslotte voor ons plezier!

P.S. Als je je afvraagt : hoe kan ik beginnen met dit innerlijk werk? Download dan de Fundamenten van Innerlijk Werk hier. Ze zijn gratis.

Alleen al kennisnemen van deze fundamenten, kan je persoonlijke ontwikkeling een flinke boost geven. Hoppa!

P.P.S. Brandende vraag? Creatief verzoek? Typfout melden? Declaration of love? Laat een reactie achter hieronder.

Download de Fundamenten van Innerlijk Werk


Leila Kubegusa

Facilitator. Visionair. Schrijver. Spreker.  Ondernemer. Speelvogel.

Ik faciliteer innerlijk werk sinds 2010. Mijn specialisaties zijn trauma intelligentie, hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid en bezield ondernemen.
Ik help je om via je bewustzijn het zelfhelingsvermogen van je lichaam te optimaliseren, en werk te maken van je zielsmissie.
Met véél levensvreugde. Hoppa!


 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *