Je Energetische Blauwdruk

Een routekaart


Leila Kubegusa | 29 september 2023 | Leestijd +/- 8 min.


Inleiding

In dit artikel lees je wat een energetische blauwdruk is, de voordelen van het kennen van je blauwdruk, hoe je die bepaalt, het verschil met persoonlijkheidstests, de valkuilen, wat je zoal kunt aflezen uit je blauwdruk, iets over mijn eigen blauwdruk, hoe je eigenlijk aan je blauwdruk komt (het heeft te maken met je zielsmissie!), hoe het dan zit met je vrije wil (kun je je blauwdruk veranderen?) en, of er zoiets bestaat als een collectieve blauwdruk.

 

Wat is een energetische blauwdruk?

Al eeuwen bestuderen mensen hun energetische blauwdruk. Deze beschrijft hoe je bedraad bent. Mijn ervaring na meer dan 13 jaar innerlijk werk faciliteren, is dat ieder individu uniek is op allerlei manieren. Ieder heeft z'n eigen voorkeuren, talenten, valkuilen, impulsen. Wij mensen hebben ook veel gemeenschappelijk. We dienen namelijk een veilige hechting en gezonde omgeving te ervaren als kind om onze unieke talenten en ingebouwde intuïtie vlot te kunnen ontwikkelen.

Wanneer die ontwikkeling wordt verstoord door trauma's of beperkende conditioneringen, dan wijken we af van onze blauwdruk om te kunnen overleven. Het gevolg is dat je het leven als moeizaam of pijnlijk ervaart, of op termijn (chronische) gezondheidsproblemen krijgt. Je lichaam liegt namelijk nooit en zal aangeven dat iets aandacht nodig heeft om een onevenwicht te herstellen. Je blauwdruk is een soort routekaart om je lichaam en geest in evenwicht te houden.

 

Voordeel van je blauwdruk te kennen?

Kennis nemen van je eigen blauwdruk, helpt je om jezelf beter te leren kennen en te begrijpen. Zelfkennis is niet alleen onwaarschijnlijk leuk en vervullend, het helpt ook om je te beschermen van invloeden van buitenaf. Wij mensen kunnen niet anders dan van elkaar te leren. Dat is prima zo. Maar soms gaat je focus uit naar iets wat gewoon niet klopt voor jou, iets wat niet de bedoeling is voor jou, of in het slechtste geval kun je ten prooi vallen van mensen of groepen met ronduit slechte bedoelingen. Hoe beter je jezelf kent, en je eigen intuïtie en lichaam vertrouwt, hoe beter je beschermd bent van wie geen goede bedoelingen heeft met jou.

Leven volgens je blauwdruk zorgt ervoor dat je meer stroming ervaart in je leven en werk. Je merkt het onderscheid tussen je conditionering (wat de wereld vindt dat jij moet doen en op jou projecteert) en wat je ware natuur is. Door met kleine stappen meer je natuur te volgen, zul je zien dat deuren zich openen, en dat je moeitelozer je zielmissie kunt neerzetten. Je blauwdruk kennen zorgt ervoor dat je veel gemakkelijker belemmerende conditioneringen kunt herkennen en loslaten. Een vis die beseft dat die best in water leeft, hoeft de worstelingen niet meer te ondergaan om in bomen proberen te klimmen. Het is een bevrijding.

 

Hoe bepaal je die blauwdruk?

Wel, er zijn tegenwoordig allerlei tools om die blauwdruk te berekenen. Zelf werk ik met Quantum Human Design, de Gene Keys, de Westerse of Tropische Astrologie en de Tzolkin (de tool van de Maya kalender). De berekening van je blauwdruk volgens deze tools kun je gratis online vinden door middel van een eenvoudige web search. De sleutel ligt in de interpretatie ervan. Om de blauwdruk zorgvuldig te leren interpreteren heb ik zelf heel wat studie-uren, oefening en persoonlijke ervaringen achter de kiezen. De blauwdruk waarmee ik werk wordt berekend op basis van je geboortemoment.

 

Het verschil met persoonlijkheidstests?

Er zijn ook tools die een soort blauwdruk geven op basis van een vragenlijst. Het risico hiermee is dat je jezelf dan al goed moet kennen en alle vragen met grote concentratie moet beantwoorden. In feite zijn ze eerder persoonlijkheidstests.

Tot nu toe ben ik nog niemand tegen gekomen die niets herkent in zijn of haar energetische blauwdruk op basis van het geboortemoment. Wel kan het zijn dat niet alles resoneert. Dat kan komen door intense conditioneringen, of doordat je nog jong bent en je nog een boel dient te ervaren, ofwel door ongekende redenen.

 

Is er een valkuil?

Onthoud vooral dat je blauwdruk je dient te helpen met meer zelfkennis, meer zelf-acceptatie, meer zelf-liefde. Dus als er dingen totaal niet aansluiten, dan adviseer ik altijd om ze gewoon links te laten liggen. Het is niet de bedoeling om je blindelings te gaan aanpassen aan de informatie van je blauwdruk op een manier die bevreemdend aanvoelt. Als je geen problemen ervaart in je leven, zou ik niet bepaald iets gaan veranderen. If it ain't broke, don't fix it. Maar als je toch ervaart dat bepaalde dingen niet goed stromen in je leven, zou het interessant zijn om voorzichtig te experimenteren met dingen die in je blauwdruk staan. Gewoon om te zien wat het geeft. Uit je comfortzone treden, kan leiden tot wonderlijke ontdekkingen.

Het is ook niet de bedoeling om je te gaan identificeren met je blauwdruk. Labels en jezelf identiteiten aanmeten op basis van labels, zijn nooit een goed idee. De uitnodiging is om je blauwdruk in te zetten om jezelf gewoon beter te leren kennen, om meer zelf-acceptatie en meer zelf-liefde te cultiveren. Wie je bent, maak je zelf uit. Wat mij betreft is onze diepste identiteit, dat we bewustzijn zijn die een fysieke ervaring hebben. En om die fysieke ervaring af te bakenen, hebben we een blauwdruk gekozen die daarmee helpt. Logisch, pragmatisch en ongecompliceerd. Zo heb ik het graag. Maar bepaal vooral zelf wat werkt voor jou!

 

Wat kun je zoal lezen in je blauwdruk?

Héél veel. Ik geef hier enkele voorbeelden.

 • Hoe je bedraad bent om liefde te geven en te ontvangen
 • Wat je natuur is om conflicten op te lossen
 • Wat je natuurlijke manier is van communiceren
 • Of je voor belangrijke beslissingen best je eerste indruk volgt, of dient te wachten op een emotionele golf en tot die bedaard is
 • Of je bestemd bent om naar mensen toe te stappen of eerder dient te wachten op een uitnodiging om je talenten te delen
 • Of je van nature uit véél energie hebt, of dat je juist gedoseerd dient om te gaan met je energie
 • Met wat voor soort mensen je compatibel bent
 • Of je het beste op je eentje informatie verwerkt, of juist de nabijheid nodig hebt van anderen
 • Of het voelen van veel emoties iets van jezelf is, of in feite van anderen komt
 • Waaorm je moeite zou kunnen hebben om je stem te laten horen
 • In wat voor omgeving jij het beste floreert
 • Of jij het beste leert via vallen en opstaan, en jij deze processen dus met meer zachtheid en acceptatie mag omarmen
 • Of de behoefte om je emoties te analyseren of te benoemen conditionering is of een ingebouwde eigenschap
 • Wat je diepste wonde is
 • Wanneer er grote kantelmomenten plaatsvinden in je leven
 • + veel meer!

 

Mijn eigen blauwdruk

Wat ik vooral zelf leuk vond toen ik mijn eigen blauwdruk ontdekte, was de herkenning. In mijn jeugd heb ik namelijk erg veel last gehad van conditioneringen van buitenaf. Hierdoor heb ik lang niet gevoeld wie ik nu zelf was, en wat van anderen kwam. Ik begreep namelijk ieders standpunt meestal wel. Maar hierdoor vond ik het vaak moeilijk om te bepalen wat dan juist was voor mij. Het grappige is dat dit ook zo in mijn blauwdruk staat. Ik heb de gave om vele perspectieven te begrijpen. Maar dat wil niet zeggen dat alle perspectieven correct zijn voor míj. Wat is dat lang verwarrend geweest! Tot ik begreep dat om te weten wat juist is voor mij, ik naar mijn buikgevoel moest luisteren, en vervolgens mijn emoties hierover moest verwerken.

Bijgevolg leerde ik dat ik meestal niet onmiddellijk kan weten wat juist is voor mij en dus die emotionele golf dien af te wachten. Dit werkt niet zo voor iedereen. Sommige mensen krijgen een instant buikgevoel en dat is dan het juiste antwoord voor hen. Sommige mensen dienen ettelijke dagen of weken af te wachten tot ze intuïtief weten wat een juiste beslissing is voor hen. En niets van dit alles is beter of slechter. Het maakt gewoon dat we allen onze unieke ervaringen op aarde krijgen.

Het maakt wel dat we geduld en mededogen met elkaar mogen leren hebben. Dat we elkaars uniekheid mogen leren appreciëren. Dat het werkelijk zinloos is om elkaar als concurrenten te beschouwen. We zijn hier immers om onze unieke ervaringen te hebben. We zijn hier ook om elkaar te helpen met onze missies. Misschien dient de aarde wel om te leren samenwerken in harmonie? Om onze conflicten te leren oplossen zonder elkaar schade te berokkenen? Hoe meer ik mij afstem op mijn blauwdruk en missie, hoe meer ik de juiste dingen en mensen op mijn pad krijg. Ik leer dat we altijd krijgen wat we nodig hebben om onze zielsmissie te leven. Dat onze behoeftes wel degelijk vervuld worden.

 

Hoe komen we trouwens aan die blauwdruk?

Wat we nodig hebben is niet altijd hetzelfde als wat we dénken te willen. Immers, onze blauwdruk is een keuze van onze ziel geweest voor we in dit leven incarneerden. Onze ziel koos deze blauwdruk omdat die ons bepaalde ervaringen zou geven. En die ervaringen dames en heren, jongens en meisjes, zijn: onze zielsmissie. Onze zielsmissie is om onze blauwdruk te komen ervaren, en alles uit te voeren wat voorvloeit uit die ervaringen. Jaja, mens zijn. Het is me wat. Toch een dolfijn wonder, niet? Kunnen we letterlijk in onze blauwdruk uitlezen wat je zielsmissie is? Volgens mij niet, en dat is maar goed ook. Hoe saai zou het zijn als we letterlijk zouden kunnen vernemen wat we te doen hebben vooraleer we het effectief doen of ervaren? Dan zou er geen moer aan zijn om het leven te leven. Nee, in mijn ervaring is je blauwdruk een kompas, maar de reis dien je wel zelf aan te gaan en te gaan beléven.

 

Kun je je blauwdruk veranderen?

Hoe zit het dan met je vrije wil? Sommige mensen vragen zich af: als je een blauwdruk hebt, betekent dat dan dat alles vooraf bepaald is? Ben je dan niet vrij? Mijn perspectief is dat je je ultieme vrije wil hebt uitgeoefend bij het kiezen van je blauwdruk. En dat je hier op aarde vrij bent om je blauwdruk te beleven zoals je wilt of kiest. Het is werkelijk een interessante oefening om je flow te vinden, en volgens je blauwdruk te leven. Je eraan over te geven als het ware. Overgave is niet hetzelfde als berusting. Overgave betekent niet dat je niet kunt groeien of evolueren. Overgave betekent dat je de flow van iets volgt, en binnen die flow je onderscheidingsvermogen gebruikt om verstandige beslissingen te nemen. Overgave is niet hetzelfde als passief of onderdanig zijn.

Als je je beperkt voelt bij het idee dat je een blauwdruk hebt, dan heb je twee keuzes. Ofwel onderzoek je of je die beperkingen ervaart door mogelijke conditioneringen of beperkende overtuigingen. Ofwel maak je radicale keuzes die de beperkingen die je ervaart, doorbreken. En dan kijk je waar je dat brengt. Een van de meest bijzondere eigenschappen van mens-zijn is de magische onvoorspelbaarheid. En dat je ervaringen je grootse wijsheden kunnen brengen. Door onderscheidingsvermogen te ontwikkelen, leer je die wijsheden te zien.

Sommige mensen vragen zich af of je je blauwdruk kunt veranderen of dat je eraan vastzit voor de rest van je leven. Wel, je oorspronkelijke blauwdruk zit als een imprint in je lichaam en energieveld. Die verandert op zich niet. Wat wel verandert is de expressie ervan naarmate je zelf groeit, leert en wordt beïnvloed door de veranderingen en bewegingen van alles wat invloed heeft op jouw energie. O.a. de planeten. De specifieke energie van de planeten (ook onze zon en maan) op jouw geboortemoment en -plaats, is wat jouw blauwdruk heeft gecreëerd. De expressie en je ervaring van je blauwdruk evolueren dus, afhankelijk van wat er energetisch aan de hand is in het universum.

Je bent namelijk onwaarschijnlijk hard verbonden met alles wat bestaat. Alles wat bestaat beïnvloedt ons in meerdere of mindere mate. Het is werkelijk te complex om alleen met onze ratio helemaal te vatten. Vandaar dat we intuïtie, niet-fysieke zintuigen hebben die meehelpen om dit bestaan te navigeren. De kunst bestaat erin om die intuïtie te ontwikkelen door ermee te experimenteren. Zo ervaar je het wonder van het leven. De magie, die voor het leven zelf nochtans 'doodgewoon' is.

 

Een collectieve blauwdruk?

Wanneer ik het heb over het wonder van het leven, wil ik het ook altijd even hebben over het lijden. Want ik wil absoluut niet negeren, minimaliseren of onderschatten hoe diep sommige mensen lijden in dit bestaan. De reden waarom mensen lijden is omdat ze niet in staat zijn geweest om pijn te verwerken en/of om volgens hun hart en blauwdruk te leven. Pijn die te lang aanhoudt en niet verwerkt geraakt, resulteert in lijden. De oorzaken hiervan zijn talrijk en van diverse aard. Denk maar aan maatschappelijke, medische, traumatische, ontwikkelingsfactoren, enz. Innerlijk werk kan met al deze obstakels helpen. Hoe meer mensen hun eigen innerlijk werk doen, hoe meer dat we met z'n allen de maatschappelijke structuren kunnen vormgeven die het alsmaar makkelijker maken voor ieder individu om volgens zijn of haar hart en blauwdruk te leven en pijn te verwerken.

Een volgende logische vraag zou zijn: zou er zoiets bestaan als een collectieve blauwdruk? Volgens sommigen wel. Organisaties en bedrijven bijvoorbeeld hebben zeerzeker ook hun eigen blauwdruk. Momenteel stel ik vast dat de maatschappelijke structuren het sommige mensen en groepen mensen niet bepaald gemakkelijk maken. Innerlijk werk leidt collectief onherroepelijk naar een serene socio-economische evolutie. Hoppa. Dit idee is wat mij al jaren drijft in mijn werk en wat mijn eigen hart doet zingen.

 

Goesting om mee te doen of nog meer te leren over innerlijk werk? Hier zijn een heleboel gratis tools. En als je zelf gefaciliteerd wilt worden voor je innerlijke processen, kun je hier een blauwdruksessie of persoonlijke facilitatie boeken.

 

P.P.S. Brandende vraag? Creatief verzoek? Typfout melden? Declaration of love? Laat een reactie achter hieronder.

Resources voor je blauwdruk:

Quantum Human Design https://www.myhumandesign.com/get-your-chart/

Gene Keys https://genekeys.com/free-profile/

Westerse of Tropische Astrologie https://astro.cafeastrology.com/natal.php

Tzolkin (de tool van de Maya kalender) https://tzolkin.be/


Leila Kubegusa

Facilitator. Visionair. Schrijver. Spreker.  Ondernemer. Speelvogel.

Ik faciliteer innerlijk werk sinds 2010. Mijn specialisaties zijn trauma intelligentie, hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid en bezield ondernemen.
Ik help je om via je bewustzijn het zelfhelingsvermogen van je lichaam te optimaliseren, en werk te maken van je zielsmissie.
Met véél levensvreugde. Hoppa!


 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *