Innerlijk werk en bezield ondernemen

Een zielsorgasme


Leila Kubegusa | 14 augustus 2023 | Leestijd +/- 5 min.


Feit

Ondernemen is dé manier om je persoonlijke ontwikkeling exponentieel te doen groeien. Meestal is dat niet per se het doel. Het reikt zich vanzelf aan.

 

Hoezo?

Wel, het is best dapper om werk te doen waarin je zelf zo goed als alle beslissingen neemt. Geen baas boven jou die je zegt wat je moet doen en of je het goed doet. Als jij niks beslist, gebeurt er niks. Als jij geen initiatief neemt, komt er niks in gang. Best moedig.

Jij beslist wat je precies doet, met wie je samenwerkt, wanneer je werkt, hoeveel je werkt, waar je werkt, aan wie je je producten of diensten verkoopt, hoe je die verkoopt, hoeveel je verkoopt. Jij beslist ook of de kwaliteit van wat je levert voldoet, en indien niet, hoe je die verbetert. Heldhaftig, hoor.

 

Wat bedoel ik met bezield ondernemen?

Bezield ondernemen, doet daar nog een schep bovenop. Bezield ondernemen, doe je omdat je hart en ziel je bijna dwingen om dit of dat te doen. Niet louter voor het geld, maar voor de voldoening. Voor de roeping die je voelt tot in je kleine teen. Die roeping komt vanbinnenuit. Je doet dit niet voor de show. Als je geen geld nodig had, zou je 't nog doen. Je doet dit, omdat dit is wie je bent. En zijn wie je bent, tja.. daar kun je uiteindelijk niet om heen. Voluit jezelf zijn, is vervullend. Rustgevend. Ontspannend. Je huid en haar schreeuwen, of fluisteren: dit heb ik te doen in de wereld... Vaak houdt dat in: tegen de stroom in gaan. Vernieuwen. Bruggen bouwen. Cycli breken. Gedurfd, ongetwijfeld.

 

5 redenen waarom dit je persoonlijke groei catapulteert

Dit zijn de 5 meest voorkomende redenen die ik tot nu toe in mijn ondernemende cliënten heb gezien, waarom ondernemen je persoonlijke groei onwaarschijnlijk hard doen toenemen.

 

1. Je bent een pionier

Pionier zijn, betekent dingen doen die je omgeving of voorouders niet eerder hebben gedaan. Dit kunnen schijnbaar kleine of grote dingen zijn. Beide categorieën zijn van betekenis. Het hangt er maar vanaf van waar je komt. Heb je een geboortefamilie van ambtenaars of werknemers, dan ben jij de eerste in je familielijn die haar of zijn eigen weg gaat. De eerste die zegt: ik beslis zelf wat ik ga doen, en ik ga er goed geld mee verdienen. De kans is groot dat je dan allerlei gevoelens van angst, imposter-syndroom, twijfels, onzekerheid, faalangst, isolatie dient te verwerken. Hadden jouw voorouders de mindset die het jou gemakkelijker maken of moeilijker? Pioniers komen vroeg of laat hun belemmerende overtuigingen tegen. En dat vraagt heel wat innerlijk werk.

 

2. Je gaat je eigen weg

Bezield ondernemen, betekent je professionele leven vanbinnenuit vorm geven. Je dient je intuïtie te voelen, te vertrouwen, en te implementeren wat het je zegt. Als je omgeving niet valideert wat jouw intuïtie jou zegt, dan is het niet altijd gemakkelijk om jezelf te blijven vertrouwen. Als je je tribe nog niet hebt gevonden die je aanmoedigt en geruststelt, dan kan het pittig zijn om bij jezelf te blijven en je eigen visie te blijven vertrouwen. Het vraag heel wat van je om je dan niet te laten beïnvloeden door de angsten van anderen of wanneer je niet altijd de aanmoedigingen krijgt om door te zetten.

 

3. Je zenuwstelsel wordt op de proef gesteld

Pionier zijn en je eigen weg gaan, vraag héél wat van je zenuwstelsel. Wanneer je dingen doet of wilt doen, die je voorouders of omgeving nog niet hebben gedaan, dan signaleert heel je systeem: gevaar! Niet doen! Veilig spelen! Niet je kop boven het maïsveld uitsteken! Je zenuwstelsel wordt op de proef gesteld en krijgt veel te verwerken! Je dient dan efficiënte manieren te vinden om je emoties en zenuwen te reguleren. Dat vraagt aanwezigheid. Bewustzijn. Mentaal en ook lichaamsbewustzijn. Geduld. Wijsheid ontwikkelen. Dingen die je helaas nauwelijks op school leert. Je dient dus zelf op zoek te gaan naar wat jou hierbij kan helpen. Ook dat vraagt weer initiatief. Innerlijk leiderschap. Zelfvertrouwen. Wat een leerschool!

 

4. Je creëert een liefdevollere wereld

De bezielde ondernemers die op mijn pad zijn gekomen tot nu toe, hadden een ding gemeenschappelijk: ze wilden bijdragen aan een betere wereld. Beter in de zin van: liefdevoller, inclusiever, eerlijker, authentieker, evenwichtiger, gezonder, minder toxisch, minder consumeren (of consuminderen), zachter. Ze stellen de huidige status quo in feite in vraag. Is die rat race wel een goed idee voor het welzijn van de mensheid? (Nee, natuurlijk niet!) De mainstream maatschappij is helaas gericht op méér, sneller, groter. Het enige waar bezielde ondernemers meer van willen, is kwaliteit. Ze willen meer kwaliteit in ons leven brengen. Op hun eigen manier zetten ze kleine en grote stappen naar een paradijs op aarde voor iedereen die mee wilt reizen. Hoe schoon is dat?! Mijn hart gaat ervan zingen.

Maar dus eh.. ingaan tegen de status quo, niet iedereen is daar klaar voor. Het gevolg is dat je vaak te maken krijgt met weerstand van wie juist wel gediend is met die status quo. En ook daar dient je zenuwstelsel mee te kunnen omgaan. Hoe gevoeliger je bent, hoe meer je dit zult voelen, en hoe sterker je energieveld moet worden om niet onderuit te gaan. Alle mogelijke belemmerende overtuigingen die je nog onbewust met je meedraagt, zullen naar boven komen om getransformeerd te worden. Je zult je geen moment vervelen, dat staat vast.

 

5. Je leert jezelf kennen op een superdiep niveau

Tenslotte beseffen bezielde ondernemers dat het mogelijk is om een evenwichtig te creëren tussen vooruitgang en onze menselijke en aardse natuur. Natuurlijk vinden ze het dolfijn om te groeien, maar niet ten koste van de gezondheid van de mens en onze moeder aarde. Ze weten dat het bijvoorbeeld mogelijk is om technologie in te zetten voor het goede. Ze weten dat het heerlijk is om via internet met heel de wereld te kunnen verbinden. Ze beseffen ook dat het niet slim is om acht uur per dag op je smartphone te zitten, je continue bloot te stellen aan schadelijke straling en roofzuchtige reclameboodschappen. Niet mals om tegen deze stroom in te zwemmen. Vaak leren ze via trial & error wat werkt, en wat niet, en vooral: waarom. Ze ontdekken hun natuurlijke talenten, hun blauwdruk. Ze leren het verschil tussen hun eigen natuur en de conditioneringen van de maatschappij.

Dit is bere-vervullend, maar zeker niet gemakkelijk. Op veilig spelen, zit er niet in. Onherroepelijk komen ze eventuele onverwerkte trauma's tegen die ze dan aangaan. Sterk! Uiteindelijk leren ze zichzelf kennen als nooit te voren. Werkelijk, bestaat er een mooier cadeau voor jezelf dan dit? Bovendien ben je krachtig rolmodel voor je omgeving. De wereld heeft enorm nood aan rolmodellen die op diepgaand niveau verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf.

Het pad van de bezielde ondernemer

En toch vinden bezielde ondernemers een manier, hun manier, om met deze uitdagingen om te gaan. Via innerlijk werk, ontdoen ze zich van hun angsten en conditioneringen die hun vertellen dat hun prachtige visie een onmogelijke opdracht is.

Dit is ook mijn pad geweest. De eerste twaalf jaar van mijn professionele leven, was ik een IT consultant die voor grote bedrijven werkte. Ik had me laten aanpraten dat een nieuwe wereld creëren onbegonnen werk was. Dat ik maar beter ergens kon instappen waar werk- en financiële zekerheid vast stonden. Lang zat ik in een soort gouden kooi. Het bedrijf waarvoor ik werkte voorzag een luxueuze wagen, onbeperkte tankkaart, laptops, gsm, internetabonnement, reiskosten, en een aantrekkelijk salaris. In ruil voor mijn tijd. My precious time.

Hoe hoger ik de corporate ladder opklom – en dat deed ik razendsnel – hoe meer ik merkte dat winstbejag en politieke machtspelletjes belangrijker waren dan goed fatsoen, menselijk contact, eerlijkheid. Ik werd er letterlijk ziek van. Ook merkte ik dat dit allemaal voortkwam uit angst en gebrek aan vertrouwen in onszelf en elkaar. Ik was opgegroeid in een omgeving met volwassenen die hun emoties niet konden reguleren, en stelde vast dat die corporate wereld gelijkaardige eigenschappen vertoonde. Men zocht macht over elkaar uit angst voor tekorten. Tekort aan autonomie, geld, liefde.. Mij is het niet gelukt om mijn visie van meer liefde en sneller kunnen schakelen bij interpersoonlijke conflicten in een corporate omgeving neer te zetten. (Er zijn zeker mensen die daar wél in slagen, en daarvoor: chapeau!) Het eerste deel van mijn missie was volbracht. Ik had gezien hoe pijnlijk het was om vanuit angst, macht en controle te werken en te leven. Het was tijd voor iets anders.

 

Bezielde ondernemers zijn cyclusbrekers

Bezielde ondernemers willen deze cyclus doorbreken. Ze weten dat er genoeg is voor iedereen. Ze weten dat de oplossing eenvoudig is (niet per se gemakkelijk, maar wel eenvoudig): je innerlijk werk doen. Je angsten en trauma's verwerken. (Die trauma's zijn vaak overgeërfd van je voorouders en zitten diep in je onderbewustzijn.) Je eigenwaarde en zelfvertrouwen ontwikkelen. En dat doe je vanbinnenuit. Niet alleen. Maar wel zelf. En echt niet alleen, want wij mensen zijn gemaakt om in diepe verbinding met elkaar te leven.

Zelf vind ik het niet altijd per se gemakkelijk om dit pad te gaan. De eerste les van mijn pianolerares vroeger was: moeilijk gaat ook. Zij leerde me al vroeg dat iets wat moeilijk lijkt, helemaal geen obstakel hoeft te zijn. Wij mensen zijn vreselijk schrander en creatief. Bovendien is tégen mijn eigen natuur in gaan, ook niet gemakkelijk. Dus ik koos om dan maar de moeilijkheden aan te gaan die mij echt zouden bevrijden, die me echt zouden vervullen. En anderen daarmee helpen, is werkelijk het toppunt van vervulling voor mij. De apotheose. Een zielsorgasme als het ware.

Herkenbaar? Wil je jouw ziel ook lekker laten klaarkomen? Download dan de fundamenten van innerlijk werk. Alleen al kennisnemen van deze fundamenten zal je exponentieel helpen om je eigen innerlijk werk vlotter te doen. En ben je geen ondernemer maar heb je wel een ondernemende natuur? Ook dan is het superhandig om de fundamenten van innerlijk werk te kennen. Want als je in dienstverband werkt, wil je je toch ook niet van 's morgens tot 's avonds, elke dag, laten manipuleren door de luidste schreeuwers, toch? We creëren elk onze eigen realiteit. Zo werkt de werkelijkheid. Voor iedereen. Zonder enige uitzondering.

Downloaden die handel! Zodat je werk kunt maken van jouw mooie missie. Voor dat paradijs op aarde, weet je wel. We zijn hier tenslotte voor ons plezier! Hoppa!

P.P.S. Brandende vraag? Creatief verzoek? Typfout melden? Declaration of love? Laat een reactie achter hieronder.

Download de Fundamenten van Innerlijk Werk


Leila Kubegusa

Facilitator. Visionair. Schrijver. Spreker.  Ondernemer. Speelvogel.

Ik faciliteer innerlijk werk sinds 2010. Mijn specialisaties zijn trauma intelligentie, hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid en bezield ondernemen.
Ik help je om via je bewustzijn het zelfhelingsvermogen van je lichaam te optimaliseren, en werk te maken van je zielsmissie.
Met véél levensvreugde. Hoppa!


 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *