Afstemmen

Definitie

Wat ik bedoel met 'afstemmen' is: met opzet je bewustzijn richten op iets. Simpel. Iedereen doet dit al, en jij ook. De sleutel ligt in het gericht afstemmen op iets dat je bewust kiest, en dan weten wat je ermee kunt. Ha!

 

Voorbeelden

Je denkt natuurlijk meteen aan een vorm van mediteren - je ogen sluiten en naar binnen keren. Inderdaad is dat een van de krachtigste vormen van afstemmen. Maar in feite ben je bijna altijd afgestemd. De vraag is alleen: waarop ben jij afgestemd? Als je je niet bewust afstemt, dan doet je onderbewustzijn dat wel voor je. Je zet je bijvoorbeeld bewust voor TV of voor een game, of je begint op je smartphone te scrollen op social media, en dan neemt een groot deel van je onderbewustzijn over. Voor je het weet zijn er uren gepasseerd. Vraag je af: hoe dient het mij om mij op deze manier af te stemmen? Voelt het als een keuze of eerder als iets dat aan je trekt en je moeilijk kunt loslaten? Het antwoord op deze vragen vertellen je of deze dingen je welzijn dienen.

Je kunt afstemmen op je lichaam, zodat je je haarscherp bewust wordt van hoe je lichaam zich voelt. Het helpt je aarden. Heb je ergens pijn of stress? Welke behoefte is er niet ingevuld? Deze dingen zijn superbelangrijk om te weten, want als jij niet voor je behoeftes zorgt, wie dan wel? En als jij niet voor je behoeftes zorgt, dan onstaat er op termijn chronische stress in je lichaam, en uiteindelijk ziekte. Met een ziek lichaam is het pakken moeilijker om je paradijs op aarde te scheppen. Eenvoud for president!

Je kunt je afstemmen op je missie, je toekomstplannen, gevoelens, trauma's of overtuigingen die je waarneemt in jezelf, en nog veel meer. En dan is het een kwestie van te leren deze informatie juist te interpreteren en te weten wat ermee te doen. Of niet te doen. Iets niet doen, is soms de beste actie die je kunt bedenken.

 

En dan, grote smurf?

Wat je waarneemt bij het afstemmen, kan dan een impact hebben op jouw bewustzijn en vooral op je onderbewustzijn. Daarom is het goed om te weten wat je dient te doen (of niet te doen) met de informatie die je bij het afstemmen gewaarwordt.

En je raadt het al, je kunt informatie ontvangen via je fysieke en niet-fysieke zintuigen. Deze laatsen noemt men ook psychische zintuigen of intuïtie. Je dient te oefenen om al je zintuigen goed te leren gebruiken zodat je wat je waarneemt juist interpreteert.

 

Het is je natuur!

Dit hele concept maakt deel uit van onze menselijke natuur. Alleen doen we er nauwelijks iets mee na onze geboorte, en hebben de meesten van ons deze bijzondere vaardigheden bijna niet ontwikkeld. Het goede nieuws is dat je dit prima kunt gaan trainen, ongeacht je leeftijd of achtergrond. Het beste nieuws is dat het ontzettend leuk is om hiermee aan de slag te gaan. Het helpt je om waardevolle inzichten over jezelf en het bestaan te vergaren.

 

Gevolg?

Het plezante is : je leeft met veel minder angst over het onbekende of de toekomst, je leert jezelf en je omgeving te vertrouwen en op termijn kom je diep in je eigen flow en in een soort van moeiteloosheid terecht.

 

Surfen

De golven van het leven overvallen je niet langer, maar je leert erop surfen. Je behoefte om controle te hebben over het leven maakt plaats voor overgave en focused action. Want ja, je dient nog steeds actie te ondernemen om het leven te creëren waarvan je droomt. Zonder actie gebeurt er immers niets.

Hoe cool dus, dat je voortaan meer en meer vertrouwen kunt hebben over welke actie voor jou klopt, en wat je best dient los te laten?! Ja, het leven kan echt een feest zijn. En daar teken ik voor. Jij ook?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *